Vasten tijdens de #40dagentijd


In de tweede druk van het boek ’40 dagen met Jezus’ komt een extra hoofdstuk over vasten. Een krachtig en uniek wapen. Maar ook een vaak niet begrepen en spannend onderwerp. Met vasten bedoel ik trouwens: het tijdelijk niet eten om geestelijk te groeien, God te verheerlijken, onze geest te versterken, genezing te ontvangen en je gebedsleven te laten groeien. Bidden in combinatie met vasten is een machtig strijdmiddel. Ik weet dit uit jarenlange ervaring. Ik deel graag m’n ontdekkingen rondom vasten!

Ik heb ontdekt dat vasten niet zo populair is. Het is makkelijker om honderd christenen te vinden voor een barbecue dan vijf christenen die met je willen vasten! Het grappige is dat het allebei met vlees te maken heeft. Op een barbecue zijn we het vlees aan het braden. En bij het vasten zijn we het ‘vlees’ aan het laten sterven.

Met vasten heb ik altijd een haat-liefdeverhouding gehad. Ik houd er van omdat het een versnelling geeft in de geestelijke groei. In een vastenperiode is er veel contact met God. De bijbel ligt veel open. Tegelijkertijd haat ik vasten om dat mijn lichaam erg duidelijk maakt dat ‘hij’ het niet leuk vindt om niet te eten. Voor je lichaam is het vaak een lastige periode. Je behoeften aan eten, vaak gekoppeld aan gezelligheid, is een normale behoefte. Het eten een weekje laten staan kan je daarom ervaren als een groot offer. In dit hoofdstuk wil ik jouw overtuigen om toch vasten te omarming als een bijzonder geschenk en geheim wat God ons heeft gegeven.

Categories: